Jornades de les Dones 2024

Les Jornades de les Dones de Castelldefels arriben enguany a la seva edició número 40. El gruix de les activitats té lloc durant el mes de març, entre els dies 6 i 27, com sempre al voltant del 8 de març (Dia Internacional de les Dones).

El programa és molt divers i inclou la nova activitat “Dones en moviment” (ioga i zumba), tallers, xerrades, espectacles de teatre i dansa, la concentració i lectura del manifest del Dia Internacional de les Dones (8 de març), entre moltes altres.

La façana de l’Ajuntament i el Castell s’il·luminaran de color lila el 8 de març i les lletres de la plaça de les Palmeres ho faran tota la setmana.

El programa d’activitats, per ordre cronòlogic, és el següent:

Dimecres 6 de març (18 hores), a l’Edifici de la República es fa la xerrada “La bretxa de gènere a les treballadores de cures de les persones i de la neteja, les kellys”. Organitzada per la Plataforma de hombres por la igualdad y contra la violencia machista i el Grup de Dones de Castelldefels.

Divendres 8 de març, la plaça de l’Església esdevé l’epicentre de la Commemoració del Dia Internacional de les Dones. A les 12 hores es fa la concentració davant de l’Ajuntament i la posterior lectura del manifest. A càrrec de Maria Berdasco Menéndez, Cap del Grup de teràpies Epigenètiques a l’Institut d’Investigació Contra la Leucèmia Josep Carreras a Barcelona. A més, inclou una actuació de l’Escola Municipal de Dansa de Castelldefels.

Dissabte 9 de març, la plaça de les Palmeres acull a partir de les 11 hores l’activitat “Dones en moviment”. Inclou Ioga, a càrrec de la instructora Kim Caballero; i Zumba, a càrrec del monitor Daniel Alamillos (CEM Can Roca).

També dissabte, a les 11 hores, la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado acull una Hora del Conte especial, amb “Els contes de la Martina Trementina: històries d’herbes, natura i estimar”. A càrrec de la Guilla Teatre. Organitzada per la Biblioteca amb la col·laboració de la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament.

Per acabar la jornada de dissabte, el Teatre Plaza (20 hores) esdevé l’escenari d’una nova representació del Castelldefels Comedy Stars (especial Dia Internacional de la Dona), amb “Patricia Espejo. El Show”

Diumenge 10 de març, a partir de les 11 hores, jornada reivindicativa a la plaça de l’Església. Inclou un espectacle a càrrec de l’Escola de Dansa de Castelldefels, la lectura del manifest (a càrrec d’alumnes de l’escola) i Carpes informatives de les entitats del Consell de les Dones de Castelldefels: Malaika Solidària Associació; Grup de Dones; Art(t)con; Espai de Creació; Castelldefels Hockey Club; UE Castelldefels; i la Plataforma de hombres por la igualdad y contra la violencia machista.

Dimecres 13 de març, la seu del Grup de Dones de Castelldefels (Rambla Blas Infante, 15) acull una nova edició dels “Tallers al carrer”. És una exposició i demostració dels tallers d’anglès, dibuix i pintura, patchwork, costura “Arregla’l tu mateixa”, ioga, entapissat, restauració de mobles, taitxí, ganxet i bijuteria que fan les membres del Grup de Dones. De 10.30 a 13 hores.

Dins del cicle Tertúlies amb veus de dones, dimecres 20 de març, l’Espai Montserrat Roig acull “Quines creences actuen perquè ens quedem en relacions que no ens convenen”, a càrrec de la psicòloga Carolina Mai Nguyen. De 17 a 18 hores. Cal inscripció prèvia, a través del següent ENLLAÇ  

Divendres 22 de març, en horari escolar (dirigida a centres escolars), es fa el Teatre Taller Dona Igual, a càrrec de Teatracció. L’obra posa l’accent en la sensibilització sobre el tema de la igualtat d’oportunitats en la perspectiva de gènere, enfocada a la inserció professional dels joves. Al final de la representació, s’obre un debat.

Durant les Jornades de les Dones de Castelldefels també s’inauguren els Punts Lila en espais educatius. Es tracta d’una iniciativa dels alumnes de l’IES Les Marines, a través de la qual s’han creat els punts liles + en espais educatius de Castelldefels, que s’han fet extensius a diferents equipaments i centres de la ciutat.

Per acabar, l’Espai Jove de Castelldefels (La Masia) organitza diverses activitats dirigides a joves de 12 a 18 anys que es fan al llarg del mes de març. Són les següents:

  • Taller gratuït d’art, pintura i graffiti. Creem quadres feministes. Tots els dimarts de març 17 a 19 hores. Cal inscripció prèvia.
  • Decorem totebags i fem pancartes per la manifestació del 8M. Dimecres 6 de març. De 17 a 19 hores. Cal inscripció prèvia.
  • Qui sap més sobre feminisme? Kahoot per equips. Dimecres 13 de març. De 17 a 19 hores. No cal inscripció.

Per inscriure’s cal enviar un whatsapp al número 600 92 96 52

Presentació del protocol d’actuació davant les violències masclistes en l’àmbit esportiu

Dijous 7 de març (18:30 hores), el Teatre Plaza acull l’acte Imparables – Presentació del Protocol d’actuació davant les violències masclistes en l’esport. Anirà acompanyat de la projecció del documental “Hijas de Cynisca” de Beatriz Carretero i un col·loqui entre personalitats del món de l’esport. Cal inscripció prèvia, a través del següent ENLLAÇ

El protocol neix de la necessitat de disposar d’un recurs tècnic envers les violències sexuals als espais esportius, tot seguint el marc normatiu competent, per tal d’actuar de manera coordinada davant una agressió sexual i amb la voluntat de garantir espais lliures i segurs.

Dins del Pla d’acció per a la Igualtat de gènere en l’activitat física i l’esport de Castelldefels, que es va redactar en col·laboració a les entitats esportives del municipi la temporada 2022-2023, es van establir diferents àmbits d’actuació on es definien diverses accions.

Pel que fa l’àmbit d’actuació 3: Recursos i establiment de protocols en clau de gènere, l’Àrea d’Esports ha focalitzat aquesta temporada 2023-2024 els esforços en la redacció d’aquest protocol que ara es presenta i en sessions formatives amb les entitats esportives.

En aquestes sessions de treball, com la realitzada el passat 26 de gener, es fa una reflexió, contextualització i sensibilització al voltant de les violències sexuals i es treballa d’una manera dinàmica i en format de taula rodona amb elles per tal de poder reflectir les situacions del dia a dia i al mateix moment que aquest protocol pugui resultar una eina útil per a tots i totes nosaltres.

El protocol es continuarà treballant amb les entitats esportives per a la formació dels seus equips tècnics i esportistes.

+INFO: Programa 40es Jornades de les Dones de Castelldefels (ISSUU)

Check Also

8 de Junio Mercadillo solidario Plaza Iglesia

El sábado 8 de junio estaremos en la Plaza de la Iglesia de 18 a …